78205

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


ales molcik (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Velký zpracovatel by měl si dodat vlastní sudy ve kterých si to rozpouští. Aspoň tak to měly zařízeno někteří co dodávaly do výkupu a toho medu měly víc než malé množství. A nevím jak by u zpracovatele obstál plastový sud, ti při rozpouštění nejspíš na teplotu do 50°C moc hledět nebudou, aby takové množství medu rozpostily efektivně nebo jen popustily u stěny sudu aby mohly med vyklepnout do stroje. Tady je spíš řeč o nádobách pro domácí uskladnění. Já mám pod ty bílé uřezaný čtverec sololitu, na který to na zem postavím spíš proto aby se dno neodřelo, protože jak jsou nádoby prázdné tak je možné je skladovat zasunutím do sebe a strkat do čistého nějaký poškrábaný spodek co se špatně umívá není zrovna pěkné čisté to musí být i zvenčí a zespod. Dávám tři nádoby na sebe takže na 1 m2 asi 600kg medu.
Mít něco takového v nerezu by bylo jistě lepší, ale pokud někde se to dá sehnat, tak ta cena by už asi tak příjemná nebyla.


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gp <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Fascinovany
> Datum: 27.5.2011 00:10:46
> ----------------------------------------
> Plastové sudy jsou na pendrek. To poznáš, až ti projede dnem kamínek nebo
> hřebík z palety a potom to rozehřeješ. Zpracovatelé to vůbec kvůli tomuto
> nechcou ani vidět._gp_
> .........
> Radek (213.220.233.191) --- 26. 5. 2011
> Re: Fascinovany (52410) (52422) (52439) (52444)
>
> Nove plastove sudy ruznych velikosti vc. potravinarskeho atestu se daji
> koupit na mnoha mistech - napr. http://www.tref.cz/.
>
> Pristup dobry, prave sem pro jine ucely objednaval byt jen 4 sudy. Poslou
> postou nebo Radialkou.
>
> Radek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52451


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Ono asi nádoby na med budou vždy s nějakým háčkem.
Plastové budou naplněné medem vždy citlivé na nešetrné zacházení, při jejich zahřívání při rozehřívání medu se potravinářský atest může stát pochybný a podle kvality plastu budou rychleji či pomaleji stárnout a křehnout a pak snadno praskat.
Levné "potravinářské sudy" jsou sudy z běžné oceli opatřené nějakým potravinářským lakem, které se bez výhrad dají použít jen poprvé. Podruhé a vícekrát už může být vrstva potravinářského laku porušená.
Nerezové jsou potom drahé. Navíc pokud se nerezové nádoby udělají kvůli ceně málo mechanicky pevné, budou taky naplněné medem citlivé na nešetrnou manipulaci a jejich životnost taky může být překvapivě nízká.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52453


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Tady je spíš řeč o nádobách pro domácí uskladnění. Já mám pod ty bílé uřezaný čtverec sololitu, na který to na zem postavím spíš proto aby se dno neodřelo, protože jak jsou nádoby prázdné tak je možné je skladovat zasunutím do sebe a strkat do čistého nějaký poškrábaný spodek co se špatně umívá není zrovna pěkné čisté to musí být i zvenčí a zespod. Dávám tři nádoby na sebe takže na 1 m2 asi 600kg medu."

Plast má tu vlastnost, že nesnáší dlouhodobé napětí. Pokud se plastová nádoba plná medu položí na nerovný povrch , je spodek plastové nádoby vystaven trvale tomu napětí. Pokud ta nerovnost je malá, tak se plast podle té nerovnosti časem vytvaruje, pokud je větší, plast to neustojí a dno nádoby prostě praskne. Moje zkušenosti z uskladňování kvasu. Asi se dojde k tomu, že běžné plastové potravinářské nádoby budou muset být vždy podkládány nějakou rovnou podložkou, která bude držet tvar.
Zvláště pokud to budou běžné levné plastové potravinářské nádoby. Můj dojem z nich je totiž takový, že kvůli nízké ceně je síla dna takových nádob minimalizována, aby takové nádoby měly jen krátkou životnost, rok, dva roky, tři roky.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52454


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu